Deze week kwam de landelijke media met het bericht dat oud-Zaandijker Henk Groot op 84-jarige leeftijd is overleden.

Henk werd in 1947 lid van de ZVV Zaandijk, waar zijn vader Piet Groot toen voetballer van het 1e elftal was. Henk volgde ook zijn oudere broer Cees, die al enkele jaren bij ZVV Zaandijk voetbalde. Henk speelde in de welpen en adspiranten en al gauw bleek hij over een uitzonderlijk voetbaltalent te beschikken.

In het seizoen 1952/1953 was Henk, toen 14 jaar, als onnavolgbare topscorer betrokken bij het kampioenschap van de Adspiranten A.
In 1955 was hij al meerdere keren in het 1e elftal als wisselspeler opgevallen, en in dat jaar maakte hij de promotie mee naar de 2e klasse. In het seizoen daarna kreeg Henk als 16-jarige een vaste plaats in Zaandijk 1. In dat elftal speelde Henk samen met zijn broer Cees.

De prestaties van zowel Henk als Cees begonnen op te vallen bij de betaald voetbalclubs. Aan het eind van het seizoen vertrokken de broers naar semiprofclub Stormvogels in IJmuiden. Dit was voor beiden het begin van een prachtige tijd als profvoetballer. Na Stormvogels bij Ajax  (1959-1963), daarna Feijenoord (1963-1965) en weer terug bij Ajax (1965-1969). Ook voetbalde Henk in al die jaren liefst 39 wedstrijden in het Nederlands Elftal.

Na zijn voetbaltijd zagen we Henk vaak terug bij zijn oude club ZVV Zaandijk. Met name in de tijd dat broer Cees na zijn profvoetbalavontuur nog in Zaandijk 1 voetbalde en bij de latere kampioenschappen van het 1e elftal in 1985 en 1988. Henk genoot van het voetbal van zijn oude club én van de belangstelling van zijn oude clubgenoten. Ook was hij bij jubilea van de vereniging aanwezig op de instuif, vergezeld door zijn vrouw Gré,

De laatste jaren ging de gezondheid van Henk achter uit. Toen Henk in het verzorgingshuis in Zaandam woonde bezocht hij op geregelde tijden nog wel de Zaandijker werkersploeg op de maandag, dronk daar een kop koffie en genoot van de verhalen en de foto’s van oude elftallen.

Bij het overlijden van Henk denken wij terug aan de jaren dat Henk bij ZVV Zaandijk voetbalde en danken hem voor zijn latere betrokkenheid bij zijn oude ‘cluppie’. Rust in vrede Henk!

Tenslotte gaan onze gedachten uit naar zijn familieleden en wensen hen alle sterkte om dit verlies een plaatsje te geven.

Het Bestuur.

Een jonge Henk Groot (staand tweede van links)
en oudere broer Cees (zittend derde van rechts)